Αγγίξαμε την κορυφή. Είμαστε στις 16 καλύτερες ομάδες παγκοσμίως.

Αγγίξαμε την κορυφή. Είμαστε στις 16 καλύτερες ομάδες παγκοσμίως.

Από: Ακαδημία Ρομποτικής

Ο μεγάλος τελικός της κατηγορίας Advanced Robotics Challenge τα είχε όλα! Όλες οι χώρες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να τιμήσουν τα χρώματα της χώρας τους.

Η Ελληνική αποστολή ξύπνησε αρκετά νωρίς. Στις 8:00 το πρωί έπρεπε να βρίσκεται στο γήπεδο και να ετοιμαστεί για τον πρώτο γύρο του τελικού. Ο τελικός αποτελείται φέτος από δύο γύρους, όπου ο καλύτερος βαθμός, στον καλύτερο χρόνο που θα συγκεντρώσει κάποια ομάδα, θα αναδείξει και τον τελικό νικητή.

Η ομάδα με τον προπονητή της Γιώργο Ζερβόπουλο, 8:25 ήταν στον αγωνιστικό χώρο. Το πρώτο πράγμα που έκανε ο προπονητής ήταν να παραλάβει την αναλυτική βαθμολογία της προηγούμενης μέρας προκειμένου να «διαβάσει» το παιχνίδι των αντιπάλων και να δώσει οδηγίες στην ομάδα.

Η Ελληνική ομάδα βρίσκεται στην 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Έχει πετύχει τον φετινό της στόχο και βρίσκεται στον τελικό και τις 16 καλύτερες ομάδες. Έχει καταφέρει να περάσει ομάδες, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία. Ο Τζίνο Μουλαϋμέρη, ο Τάσος Γκάγκας και ο Κωνσταντίνος Κλημαντάκης, όλοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό μαζί με τα υπόλοιπα 7 παιδιά της αγωνιστικής ομάδας προκειμένου να βρίσκεται τώρα εδώ η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και να αγωνίζεται στην φάση των 16.

Λίγα λεπτά μετά τις 9:00, η ομάδα αναλύοντας τα δεδομένα και το προφίλ των ομάδων που βρίσκονται στον τελικό, πήρε μία μεγάλη απόφαση. Στόχευσε στην 3η θέση. Αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα προκειμένου η Ελληνική σημαία να σηκωθεί στο βάθρο.

Υπήρχαν δύο επιλογές. Η πρώτη επιλογή ήταν να παίξουμε συντηρητικά, έτσι όπως ετοιμαστήκαμε από Ελλάδα και να πάμε να διεκδικήσουμε την 5η ή 6η θέση. Η δεύτερη επιλογή ήταν, έχοντας διαβάσει το παιχνίδι και τις δυνατότητες των αντιπάλων, να τα παίξουμε όλα για όλα προσπαθώντας κάτι για πρώτη φορά στα όρια των δυνατοτήτων του ρομπότ μας.

Η απόφαση ήταν αν τολμήσουμε. Μόνος μας εχθρός ο χαλασμένος κινητήρας. Η ομάδα ξεκίνησε τις δοκιμές με τις αλλαγές που αποφασίστηκαν τελευταία στιγμή. Είχαν στην διάθεση στους 1 ώρα για προγραμματισμό και κατασκευή και 20 λεπτά δοκιμής.

Τα παιδιά έρχονται στην πίστα για την πρώτη τους δοκιμή. Οι κριτές τοποθετούν τους κύβους στην πίστα και το ρομπότ ξεκινάει! Εντοπίζει τους κύβους και τους συλλέγει ακριβώς όπως ήταν σχεδιασμένο να γίνει. Πηγαίνει στο τελικό πλαίσιο τοποθέτησης και τα καταφέρνει! Η Ελληνική ομάδα πανηγυρίζει, αλλά είναι απλά μία δοκιμή. Αν πετύχει αυτό και στον αγώνα η 3η θέση δεν θα είναι πλέον ένα μακρινό σενάριο. Η ομάδα επιστρέφει στην θέση της και περιμένει την έναρξη του πρώτου γύρου.

Έφτασε η ώρα. Ο πρώτος γύρος του τελικού έφτασε. Η κλήρωση ευνοεί την Ελληνική ομάδα. Το μόνο που θέλουμε είναι να επαναληφθεί ό,τι έγινε και στην δοκιμή. Αν πετύχει, η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση! Οι δύο ομάδες που μας ακολουθούν δεν μπορούν να μας περάσουν σε βαθμολογία.

Το ρομπότ μας τοποθετείται στην πίστα. Η εντολή δόθηκε. Ο χρόνος ξεκίνησε να μετράει. Το ρομπότ κινείται προς τους πρώτους κύβους. Τους εντοπίζει και τους σηκώνει. Το επαναλαμβάνει εύστοχα για όλα τα κομμάτια. Προχωράει για το πλαίσιο τοποθέτησης. Εκεί θα κριθούν όλα. Το βάρος είναι πολύ μεγάλο. Μία φορά το πετύχαμε, αλλά δεν είναι απλό και εύκολο. Το ρομπότ προσπαθεί, αλλά δεν τα καταφέρνει, όπως την δοκιμή. Οι πόντοι που θα μας τοποθετούσαν στην 3η θέση και στο βάθρο χάθηκαν.

Η απογοήτευσή είναι πολύ έντονη στην Ελληνική αποστολή. Απογοήτευσή όχι για την προσπάθεια και το αποτέλεσμα, αλλά για το πόσο κοντά ήρθαμε στην 3η θέση και την χάσαμε μέσα από τα χέρια μας.

Ο προπονητής και μερικοί άλλοι Έλληνες από την κερκίδα προσπαθούμε να εμψυχώσουμε την ομάδα. Υπάρχει ακόμη ένας γύρος. Όλα ακόμη παίζονται. Η ομάδα αποφασίζει να πραγματοποιήσει την τελική προσπάθεια με κάποιες αλλαγές στον προγραμματισμό. Ο χρόνος των 20 λεπτών, όμως για τις δοκιμές δεν μας έφτασε. Η Ελληνική ομάδα θα κληθεί να πάει να τρέξει στον τελικό με ένα πρόγραμμα που δεν το έχει δοκιμάσει στην πράξη στην πίστα. Οι ελπίδες για την κατάκτηση της 3ης θέσης αρχίζουν να χάνονται.

Έρχεται η σειρά μας. Το ρομπότ ξεκινάει, αλλά δεν θα καταφέρει ποτέ να εντοπίσει τους κύβους TETRIS που υπάρχουν στην πίστα. Οι αλλαγές στον προγραμματισμό, χωρίς να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε το ρομπότ, μας στέλνουν στην 16η θέση.

«Ήταν μία πολύ καλή εμπειρία για την ομάδα. Έγιναν λάθη, αλλά αυτό δεν είναι της ώρας. Τώρα έχει γιορτή! Η ομάδα πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει για την διοργάνωση. Πήγαμε τελικό και είμαστε στις καλύτερες 16 ομάδες του κόσμου. Σίγουρα μπορούσαμε να τα πάμε και καλύτερα, αλλά ας αφήσουμε αυτόν τον στόχο για την Ολυμπιάδα του 2018»

δήλωσε ο προπονητής Ζερβόπουλος, συμπληρώνοντας

«Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην ομάδα. Δεν είναι μόνο ο Τάσος, ο Κώστας και ο Τζίνο. Η ομάδα που δούλεψε για να βρισκόμαστε σήμερα στους 16 της διοργάνωσης είναι πολύ μεγαλύτερη. Μπράβο σε όλους! Και ένα τελευταίο μπράβο και ευχαριστώ πρέπει να πούμε στους χορηγούς που μας στήριξαν και συνεχίζουν να μας στηρίζουν. Η Εθνική Τράπεζα ως χρυσός χορηγός, η Ακαδημία Ρομποτικής, η Eduk8, η Cactus, η NIMAC Robotics και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι οι εταιρείες και φορείς που χάρη σε αυτές ολοκληρώθηκε με επιτυχία αυτή η προσπάθεια.»

εκπαιδευτική ρομποτική Θεσσαλονίκη