Νέος 3D printer στα εργαστήρια της Ακαδημίας Ρομποτικής

Νέος 3D printer στα εργαστήρια της Ακαδημίας Ρομποτικής

Από: Ακαδημία Ρομποτικής

Ο Αϊ-Βασίλης ήρθε λίγο νωρίτερα φέτος στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στην Ακαδημία Ρομποτικής. Ένας νέος τρισδιάστατος εκτυπωτής τελευταίας τεχνολογίας εγκαταστάθηκε στο εργαστήριο της Ακαδημίας Ρομποτικής.

Εορταστική ήταν η ατμόσφαιρα την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου στο εργαστήριο της Ακαδημίας Ρομποτικής. Η ομάδα της Ρομποτικής παρέλαβε το «χριστουγεννιάτικο δώρο της». Με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία πραγματοποίησε το unboxing και την εγκατάσταση του Sigma 3D printer 2017 της εταιρίας BCN3D.

Ο συγκεκριμένος εκτυπωτής είναι ένας από τους κορυφαίους στην κατηγορία του. Είναι ένα professional μηχάνημα με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, ιδιαίτερο design και δυνατά χαρακτηριστικά.

Βασικό του χαρακτηριστικό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι το IDEX (independent dual extruder) system, δηλαδή η ανεξάρτητη κίνηση των δύο κεφαλών του οι οποίες συγχρονίζονται για να εκτελέσουν υψηλής ανάλυσης εκτυπώσεις. Με τις δύο κεφαλές που διαθέτει μπορούμε να πετύχουμε multicolor και multimaterial εκτυπώσεις. Στην κατηγορία του multimaterial μπορούμε να συνδυάσουμε PLA ή ABS με υδροδιαλυτό υλικό PVA για υποστυλώματα και να κάνουμε πραγματικά δύσκολες εκτυπώσεις που αλλιώς δεν είναι εφικτές. Η επιφάνεια εκτύπωσης είναι μια A4 (21x29.7cm) και ύψος 21cm.

Η ομάδα της Ακαδημία Ρομποτικής από το 2009 δραστηριοποιείται ερευνητικά πάνω στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτότυπων ρομποτικών μηχανών. Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι απαραίτητη για την επιτυχή ολοκλήρωση τέτοιων projects.

Αυτήν την στιγμή εργαζόμαστε ερευνητικά πάνω σε αρκετά έργα με μεγαλύτερο εξ’ αυτών το HORIZON 2020. Να θυμίσουμε ότι η Ακαδημία Ρομποτικής στα πλαίσια αυτού του ευρωπαϊκού προγράμματος θα μοιράσει δωρεάν περίπου 2.000 εκπαιδευτικά ρομπότ σε σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ρομπότ θα σχεδιαστεί εξ’ ολοκλήρου από την ερευνητική ομάδα της Ακαδημίας με την καθοδήγηση και την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθ. του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκου Φαχαντίδη.

 

«Υπάρχουν αρκετά σχέδια και ιδέες για πρωτότυπα ρομπότ που από σήμερα θα μπορούμε να τα υλοποιήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια και επιτυχία.» δήλωσε ο Δημήτρης Αγγελούδης.

 

«Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής πέραν των ερευνητικών έργων πάνω στα οποία θα αξιοποιηθεί θα δώσει την ευκαιρία στους σπουδαστές της Ακαδημίας Ρομποτικής κάθε ηλικίας να γνωρίσουν και να πειραματιστούν με την νέα αυτή τεχνολογία. Στα τμήματα Arduino & Αυτοματισμοί και τους Professional κύκλους της εκπαιδευτικής Ρομποτικής η τρισδιάστατη εκτύπωση δίνει νέα διάσταση και εξιτάρει πολύ περισσότερο μικρούς και μεγάλους.» πρόσθεσε ο Πέτρος Περλαντίδης Παπαδόπουλος.

Σύντομα θα ανεβάσουμε και το σχετικό βίντεο από το unboxing… :)

εκπαιδευτική ρομποτική Θεσσαλονίκη