Η Πρώτη Ακαδημία Ρομποτικής Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Νικόλαος Φαχαντίδης Ιδρυτής Ακαδημίας Ρομποτικής

Η Ακαδημία Ρομποτικής αποτελεί την Πρώτη Ακαδημία Ρομποτικής Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Όραμά της, να μεταφέρει τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας και των σύγχρονων προγραμμάτων Ρομποτικής στην κοινωνία, μέσα από την υλοποίηση των αποτελεσμάτων της διεθνούς ερευνητικής κοινότητας.

Η Ακαδημία Ρομποτικής του ΠΑ.ΜΑΚ. αποτελεί την εξωστρεφή, λειτουργική μονάδα του ακαδημαϊκού οικοσυστήματος έρευνας-εκπαίδευσης-εφαρμογής. Χάρη στην καινοτόμο διάρθρωσή της, η Ακαδημία Ρομποτικής επιτυγχάνει την ανάπτυξη εφαρμογών, υπηρεσιών και τεχνολογιών που διευρύνουν τόσο την αξιοποίηση των κοινωνικών ρομπότ όσο και την προσέγγιση γνωστικών αντικειμένων μέσω βιωματικής και διερευνητικής μάθησης.

Η εμπειρία της ομάδας της Ακαδημίας Ρομποτικής, στον πολυπαραγοντικό και διεπιστημονικό χαρακτήρα του σχεδιασμού και της ανάπτυξης ρομποτικών εφαρμογών, καθοδηγεί τις δράσεις Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Ρομποτικής, με εύρος διαστάσεων από εξειδικευμένες πιλοτικές έρευνες έως μεγάλης κλίμακας εφαρμογές.

Η Ακαδημία Ρομποτικής αποτελεί πρόγραμμα του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τον Σεπτέμβριο του 2015 ξεκίνησε, με τη νομική της μορφή, έπειτα από 15 χρόνια ρομποτικών δράσεων σε σχολεία, μουσεία, χώρους άτυπης εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, έρευνας και συνεργασίας με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από πολύ νωρίς έγινε αποδέκτης προτάσεων συνεργασίας, από φορείς και ιδιώτες, με σκοπό την αξιοποίηση και την εφαρμογή των ερευνητικών της πορισμάτων, της εμπειρίας και του πρότυπου εκπαιδευτικού υλικού που ανέπτυξε όλα αυτά τα χρόνια. Δημιουργήθηκε κατά το πρότυπο παρόμοιων πανεπιστημιακών θεσμών του εξωτερικού, με στόχο τον συνδυασμό της μάθησης και του παιχνιδιού, αναδεικνύοντας έτσι την εκπαίδευση σε μία εποικοδομητική διερεύνηση ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Επιστημονικά υπεύθυνος της Ακαδημίας Ρομποτικής είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νικόλαος Φαχαντίδης. Ως γνωστικό του αντικείμενο ορίζεται, ήδη από το 2000, η έρευνα εστιασμένη στην εφαρμογή Τεχνολογιών Ρομποτικής σε κοινωνικές και εκπαιδευτικές δράσεις, στο χώρο της Τυπικής Εκπαίδευσης, της Ειδικής Αγωγής και της Δια βίου μάθησης.

Διδάσκοντες

Όλοι οι Διδάσκοντες είναι παιδαγωγικά καταρτισμένοι και συνοδεύονται από ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών. Η Ακαδημία Ρομποτικής, λοιπόν απαρτίζεται από: μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό), Διδάκτορες και υποψήφιους Διδάκτορες, κατόχους Μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, Μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και από μία αξιόλογη ομάδα υποστήριξης αποτελούμενη από επιστημονικά εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Προσέγγιση

Οι δραστηριότητες της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι βασισμένες σε έρευνες και μελέτες ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων. H πολυετής ενασχόληση της με δραστηριότητες Εκπαιδευτικής Ρομποτικής σε συνδυασμό με τις έρευνες Πανεπιστημίων και Ινστιτούτων που δραστηριοποιούνται στον χώρο, όπως το MIT, το Tuft University και η Carnegie Mellon’s Robotics Academy εγγυάται την άρτια προσέγγιση του αντικειμένου. Κάθε ενότητα παρουσιάζεται με τρόπο ελκυστικό προσφέροντας στα παιδιά πολύτιμες γνώσεις μέσα από την ψυχαγωγία.

Τα μαθήματα που προσφέρει η Ακαδημία Ρομποτικής, παιδαγωγικά προσανατολισμένα, στηρίζονται σε σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, όπως είναι η μέθοδος Project, η Επίλυση Προβλημάτων, η Ομαδοσυνεργατική Διδασκαλία και το Παιχνίδι.

Η Ιστορία μας

Οκτώβριος 2002

Μαθήματα Ρομποτικής σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα

Εισαγωγή μαθημάτων Εκπαιδευτικής Ρομποτικής σε προγράμματα προπτυχιακών σπουδών Ελληνικού Α.Ε.Ι

Οκτώβριος 2002
Μάιος 2010

W.R.O. 2010


Η Αγωνιστική Ομάδα, αφού κατέλαβε την πρώτη θέση στην Ελλάδα, πήρε την πρόκριση για Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στις Φιλιππίνες.

Μάιος 2010
Μάιος 2012

W.R.O. 2012

Η Αγωνιστική Ομάδα, αφού κατέλαβε την πρώτη θέση στην Ελλάδα, πήρε την πρόκριση για Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Μαλαισία.

Μάιος 2012
Μάιος 2014

W.R.O. 2014

Η Αγωνιστική Ομάδα, αφού κατέλαβε την πρώτη θέση στην Ελλάδα, πήρε την πρόκριση για Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Ρωσία..

Μάιος 2014
Ιούνιος 2015

Tell us Awards

H εκπαιδευτική πρόταση και το ρομπότ που δημιούργησε η ομάδα της Ακαδημίας Ρομποτικής, αναδείχθηκε ως η καλύτερη εκπαιδευτική τεχνολογία στην Ευρώπη.

Ιούνιος 2015
Οκτώβριος 2015

Ακαδημία Ρομποτικής ΠΑ.ΜΑ.Κ

Η Ακαδημία Ρομποτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας ιδρύεται με τη νομική της μορφή

Οκτώβριος 2015
Φεβρουάριος 2016

Horizon 2020

Τον Φεβρουάριο του 2016 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνητική εκπαιδευτική πρόταση με το ακρωνύμιο SΤΙΜΕΥ στα πλαίσια του προγράμματος HORIZON 2020, η οποία βαθμολογήθηκε με άριστα και κατατάχθηκε πρώτη ανάμεσα σε 207 προτάσεις απ’ όλη την Ευρώπη.

Φεβρουάριος 2016
Σεπτέμβριος 2018

Design IDA 2018

Τρίτη θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Design στην κατηγορία Εκπαιδευτική Τεχνολογία.

Σεπτέμβριος 2018
Ιανουάριος 2019

CES 2019 Las Vegas

Η Επιτροπή της CES Eureka Park επέλεξε την ομάδα της Ακαδημίας Ρομποτικής να παρουσιάσει το έργο της μέσα από τις καινοτομίες της και ακαδημαϊκά της επιτεύγματα .

Ιανουάριος 2019
Μάιος 2019

FLL 2019 Urugay

Η Αγωνιστική Ομάδα, αφού κατέλαβε την πέμπτη θέση στην Ελλάδα, πήρε την πρόκριση για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής First Lego League στην Ουρουγουάη.

Μάιος 2019
Ιούνιος 2019

1st Greece Robocon

Η ομάδα της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργάνωσε το πρώτο Convention Ρομποτικής στην Ελλάδα με στόχο την καθιέρωσή του ως θεσμό με διεθνή εμβέλεια.

Ιούνιος 2019
Ιούνιος 2021

Education Leaders Awards 2021 

Βραβείο Gold στην κατηγορία «Online και Εκπαίδευση Εξ Αποστάσεως» και βραβείο «Bronze» στην κατηγορία «Εκπαιδευτικές Virtual Επισκέψεις & Βιωματική Μάθηση»

Ιούνιος 2021
icon-register
Αίτημα για Εγγραφή σε τμήμα
Συμπληρώστε την φόρμα
icon-phone
Πατήστε εδώ για να μας καλέσετε